Mijn Blogs

Miepie

De eigenaresse van Miepie heeft mij deze leuke foto gestuurd. Ze heeft wat vragen (oa over het verleden, voordat ze bij haar kwam wonen), die ze uiteraard niet van te voren heeft gestuurd.

Aan de hand van de foto heb ik contact gemaakt met Miepie, ze was gelijk heel erg open in het contact. Alvorens ik begin, doe ik een oefening om mijn kanaal goed open te zetten voor het communiceren. Ik hoorde haar tijdens die oefening zeggen 'kom maar binnen, hoor'. Leuk dat ze hier voor openstaat met een vleugje humor.

Ik vroeg Miepie of er iets is wat ze graag wil laten weten (mag van alles zijn -> iets algemeens/fysieks/etc.), ze geeft aan dat ze 's avonds een leuk ritueel hebben (ze laat zien; iets met iets lekkers aan haar geven/koekjes breken en in stukjes geven?), wat ze echt heel erg leuk vindt. Dat is hun gezellige moment van de dag. Daar kijkt ze echt naar uit en geniet ze heel erg van.
De eigenaresse geeft aan dat ze 's avonds altijd als “toetje” een plakje kaas neemt en dat Miepie hier stukjes van krijgt. Lief dat dit zo'n mooi moment van de dag voor Miepie is en tevens noemenswaardig genoeg.

Ik vraag ook altijd aan dieren of ze een favoriet speeltje hebben. Miepie geeft aan; 'alles met touwtjes', met of zonder iets er aan. Leuk, want mijn eigen kat wordt daar niet warm of koud van.

Ik vraag ook altijd of er iets lichamelijks of geestelijks is wat ze wil delen. Dieren kunnen een bepaalde pijn voelen of regelmatig iets voelen (bijv. heel bang zijn) wat misschien hun baasje niet herkent. Miepie geeft aan dat het redelijk gaat, maar ik voel bij haar dat haar blaas en nieren een zwak punt zijn. Misschien iets om in de gaten te houden, ze heeft er nu nog niet veel last van, maar af en toe komt er een klein signaal. Een steek of krampje.
De eigenaresse geeft aan -> blaas/nieren klopt. Wordt in de gaten gehouden. Ze heeft dieetvoer ivm blaasgruis.

Miepie geeft ook aan dat ze ooit een beschadiging heeft opgelopen aan haar mondje (voorkant)/tong. Ik krijg ook korstjes aan haar mondje door. Heeft ze haar mond verbrand of is er sprake van een huid-allergie? Miepie geeft aan er nu geen last meer van te hebben.
De eigenaresse laat mij weten dat de dierenarts inderdaad heeft gezegd dat ze ooit iets aan haar mondje heeft gehad. Ze heeft ook een gebroken tand.

Miepie's verleden

Ik vroeg haar of ze iets wil vertellen over de tijd voordat ze bij haar huidige baasje kwam wonen.

Ze geeft aan dat ze bij een ouder echtpaar heeft gewoond. Het was niet ongezellig, maar erg gezapig. Ze was toen jonger en had zin in meer actie. De reden dat ze weg moest was dat 1 van de 2 niet voor haar kon zorgen. Het is niet zo dat ze niet meer voor haar wilden zorgen, maar het ging gewoonweg niet meer.

Naar eigen zeggen heeft Miepie niet echt een moeilijk verleden, maar ook niet spannend/vol actie, wel liefdevol.

Hierna heeft ze zich even verloren gevoeld, is op een gegeven moment bij een mevrouw (ongeveer 55-60 jr) tijdelijk terechtgekomen en toen bij haar huidige baasje. Ze voelde gelijk veel liefde, zegt ze zelf.

De eigenaresse geeft aan -> over het verleden weet ik niet veel, maar volgens het asiel heeft ze inderdaad bij een dame gewoond die toen een vriend kreeg en toen ging het mis ... Miepie kon niet blijven.

Toen ze bij haar huidige baasje kwam wonen was ze even wat afstandelijker. Daarna nam ze meer initiatief en is ook nieuwsgieriger naar visite geworden. In de eerste 2 jaar is ze ook af en toe ondeugend geweest (iets van een bloempot omgooien ofzo), dat komt nu niet meer voor. Dit was puur om te testen waar de grenzen liggen en of de liefde van haar baasje naar haar toe echt onvoorwaardelijk is. Maar Miepie is nu echt overtuigd van de liefde van haar baasje.

De eigenaresse geeft aan -> ze is een ondeugend beestje… maar daarom moet ik ook altijd zo om haar lachen. Een echte clown! Ze heeft vaak 's avonds het “gekke half uurtje” (zo noemt ze dat). Dan rent ze van hot naar her, trap op, trap af, met een hoop kabaal. Ik denk dat ze dan haar energie kwijt moet. Voor haar 14 jaar is het best een actief beestje. Ze heeft ook een aantal keren vreemde katten van het dakterras gemept. Er komt echt geen vreemde kat binnen… daar zorgt ze wel voor! En het is een echte praatjesmaker, ze kan behoorlijk babbelen.

Miepie's karakter

Tijdens het communiceren merk ik dat ze af en toe lui kan zijn. Nee, ze corrigeert mij -> gemakzuchtig maakt ze er zelf van. Op die momenten komt haar baasje wel eens met het eten naar haar toe. Miepie lacht en voelt dat ze dan ondeugend is en haar baasje zover krijgt dat ze inderdaad naar haar toe komt ipv dat Miepie ergens naar toe moet lopen.

Ze kan ook heel geduldig zijn. Als haar baasje bijv. even geen tijd heeft, dan jengelt ze niet altijd, ze kan ook goed wachten tot het haar moment is.

Miepie geeft aan dat ze het niet altijd laat merken, maar ze wacht vaak met smart op haar baasje als ze een tijdje van huis is. Ze is een happy cat.

Vakantie

De eigenaresse geeft aan dat ze een probleem heeft ontdekt toen ze de laatste keer terug kwam vakantie.

Ze is misschien te aan-/afhankelijk geworden. Na haar laastste vakantie kwam ze thuis en was Miepie's hele vacht ontzettend vervild/geklit en moest ze haar (onder narcose) bij de dierenarts laten uitkammen. Pure stress!! Dus de vraag is hoe dit voortaan kan worden vermeden. Ze blijft altijd thuis omdat ze niet met andere katten overweg kan. Dan wordt ze verzorgd door een katten-nanny of buurvrouw.

De eigenaresse vraagt of ik misschien vlak voor de volgende vakantie Miepie een keer kan benaderen en kan aangeven dat het allemaal ok is en dat de afwezigheid van haar baasje geen stress hoeft te veroorzaken?

Ik heb eerst nog even een 2e keer contact gemaakt met Miepie om te vragen hoe het komt dat ze zo in de stress raakt tijdens afwezigheid/vakantie van haar baasje, zo erg zelfs dat haar vacht gaat klitten. Ze geeft inderdaad aan dat ze haar baasje echt heel erg mist, maar ook het feit dat ze alleen is geeft haar stress. Ze weet eigenlijk niet zo goed wat ze dan met haar zelf aan moet en het huis lijkt dan zoveel groter dat ze zich er alleen niet prettig voelt. Ze geeft zelf aan dat dan het liefst bij iemand thuis zou willen zijn, ook al weet ze dat dat ook niet alles/makkelijk is, maar ze heeft het gevoel dat er dan meer afleiding is om de stress te verminderen.

Toen ik haar vroeg wie ze dan in gedachte heeft, kwam de buurvrouw in beeld. Ik vraag aan de eigenaresse of ze dit herkent en of ze het met haar buurvrouw goed kan vinden? Ik adviseer haar om hier eens over na te denken. Tevens kan ik natuurlijk contact met Miepie maken vlak voordat ze met vakantie gaat, tijdens en daarna. Dan wordt misschien duidelijker wat het echte probleem is en wat er aan te doen.

Inmiddels hebben we het bovenstaande op die manier opgepakt tijdens 2 vakanties en Miepie is veel rustiger gebleven tijdens de afwezigheid van haar baasje, maar vooral haar vacht was zeer goed gebleven. Dus ook geen reden meer om de dierenarts te bezoeken om haar vacht weer uit te laten kammen. Wat op een opluchting. Om die reden is het voor beiden een veel relaxter (vakantie)tijd geweest.